Hoe vakspecialisten wonen die bouwen aan superjachten in Nederland

‘We hebben goede woningen nodig, anders zijn vakkrachten zo weg’

Een deel van de Nederlandse economie drijft op het harde werk van buitenlandse werknemers. Daarbij denk je misschien al snel aan werknemers in de tuinbouw en distributiecentra, maar de groep die hier al dan niet tijdelijk neerstrijkt is gevarieerder. Zo zijn er de technici die hier vakwerk leveren in onder meer de scheepsbouw. 

Veritec is een uitzendbureau dat vakmensen zoekt voor scheepswerven die luxe jachten bouwen. Als het op de huisvesting van deze zeer gewilde arbeidskrachten aankomt, is het bedrijf kritisch en het werkt daarom onder meer samen met Hubbs. “Ons doel is om goed personeel te leveren”, zegt Joost Hopman, verantwoordelijk voor huisvesting bij Veritec. “We hebben specialistische vakkrachten nodig en daarom ook goede woningen, anders zijn ze snel weg.”

Vakspecialisten Nederland

Aan deze voorwaarden moet een woning voldoen
De woningen waar vakmensen worden gehuisvest, moeten dan ook aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Zo heeft iedereen een eigen slaapkamer als meerdere mensen van Veritec een woning bewonen. De slaapkamers hebben ook normale afmetingen en niet maatje bezemkast. “En iedereen heeft een eigen bed, geen matras op de grond zoals je soms weleens tegenkomt”, zegt Hopman. Uiteraard is er een badkamer en afhankelijk van het aantal mensen in een huis, meerdere wc’s. In de keuken zijn minimaal vier pitten beschikbaar om te koken, een oven en een magnetron.

Joost blijft weg van situaties zoals die in de media regelmatig worden beschreven, waarbij arbeidsmigranten in kleine woningen worden gepropt en daar ook nog eens grif voor moeten betalen. Ook van werknemers krijgt hij weleens te horen hoe andere werkgevers huisvesting aanpakken. “Er zijn partijen die ervan uitgaan dat drie of vier personen op één kamer slapen en daarvoor vragen ze dan 100 euro per bed.”

Lees ookHubbs zorgt samen met Veritec voor kwalitatieve huisvesting voor personeel.

Veritec betaalt woonlasten
Bij Veritec staat de maandelijkse huur op het conto van het bedrijf. Dit betekent wel dat zodra vakmensen uit dienst treden, ze na enige tijd de woning moeten verlaten. Dat kan vervelend zijn als iemand besluit in Nederland te blijven en geen woning kan vinden. “In dat geval zoeken we wel mee in een poging een ander huis te vinden”, zegt Hopman.

In de zoektocht naar huizen voor mensen die voor Veritec komen werken, stuit Hopman soms op verhuurders die een ‘woning’ proberen te slijten waarvan de kwaliteit wat hem betreft beneden peil is. “Ik werd een keer uitgenodigd voor een bezichtiging van een huis. Dat bleek geen huis, maar een geïsoleerde zeecontainer die met golfplaten werd afgescheiden van de woning ernaast. Golfplaten, zoals je in een krottenwijk ook wel ziet. De huur van een slaapkamer bedroeg 150 euro. Dat gaan we dus niet doen.”

‘Een vaas en een schilderij, om het gezelliger te maken’
Naast Hubbs werkt Veritec ook met andere partijen, zoals makelaars, om vakmensen te huisvesten. Hoe de woningen worden opgeleverd, verschilt. “Soms moeten we zelf meubels neerzetten en zorgen dat er een televisie in huis staat en wat prullaria om het gezelliger te maken, een vaas, een schilderij… We werken samen met een bedrijf dat de inrichting op zich neemt als dat nog moet gebeuren”, vertelt Hopman. 

Volgens hem mag het allemaal best wat kosten, het gaat immers om vakmensen die mogelijk willen doorgroeien bij Veritec. “Sommigen beginnen bijvoorbeeld als pijpfitter en worden uiteindelijk voorman”, legt Hopman uit, die voor comfortabele woningen gaat waar vakkrachten rust kunnen vinden. “Ze werken hard om geld te verdienen, om hun gezin te onderhouden en wellicht hierheen te halen. Ze zijn hier echt voor hun carrière”.

 

Hubbs kun je dag en nacht bellen
Joost Hopman – Veritec

Als Veritec via Hubbs een woning huurt, hoeft Hopman geen bedrijf voor de inrichting in te schakelen. “Bij Hubbs zitten de meubels erin en je weet dat allemaal goed is geregeld. Alles zit strak in de verf, is schoon en conform de richtlijnen van SNF”, vertelt Hopman. Hij is ook te spreken over de communicatie met Hubbs.

“Ze vliegen je niet aan als een van onze werknemers een volle kliko vergeten is aan de straat te zetten. Je krijgt dan een vriendelijk telefoontje en geen 80 euro aan je broek, zoals bij sommige partijen. Ik kan ze ook dag en nacht bellen als er bijvoorbeeld geen warm water is.”

Personeelshuisvesting

De kwaliteit van de woningen die Veritec voor zijn mensen huurt bij Hubbs, is niet onopgemerkt gebleven onder de gewilde vakkrachten. “Medewerkers van verschillende werkgevers spreken elkaar op de werf over hun woningen. Eén van onze werknemers stapte van een partij over naar ons, nadat hij een woning van Veritec bij een collega had gezien. Hij kwam erachter kwam dat hij bij ons met een betere woning hetzelfde zou verdienen. Zo krijgen we ze regelmatig binnen”, lacht Hopman. 

Voordat nieuwe medewerkers voor Veritec bij een opdrachtgever aan de slag gaan, krijgen ze foto’s van de woning te zien. En daarvan worden ze al blij, zo blijkt uit de gesprekken die Hubbs voerde met drie medewerkers van Veritec over hun huis.

Dit is hoe Veritec-werknemers Ciprian, Dragos en Tinerfe wonen

LEES HIER: hoe werknemers Ciprian, Dragos en Tinerfe wonen.