Dit is hoe werknemers Ciprian, Dragos en Tinerfe wonen

Dit is niet mijn thuis, maar toch kan ik hier rust vinden

 • Ciprian Hamza, 25 jaar uit Roemenië
 • Beroep: pijpfitter
 • Woont in een appartement in Leiden samen met een collega
 • Werkt sinds maart 2019 voor Veritec en weet nog niet hoelang hij blijft, mogelijk voor vijf jaar.

“Als ik om zes uur ‘s ochtends moet beginnen, sta ik om half vijf op, maak eten, drink koffie en ga naar mijn werk. Ik vertrek altijd met een goed humeur want ik kan hier mijn hoofd op een kussen leggen, douchen en eten”, vertelt Ciprian Hamza die sinds maart 2019 voor Vertitec werkt. Hij is er terechtgekomen via zijn broer Dragos die hem bij het uitzendbureau aandroeg. “Ik zag foto’s van Dragos’appartement en dacht: “Wow, dit lijkt wel een 5-sterrenhotel. Ziet er goed uit!”

Toen Ciprian eenmaal in zijn appartement trok, was het wat hij ervan verwachtte op basis van foto’s. “Een schone vloer, genoeg ruimte om te koken en te dineren, fijne slaapkamers én luxe gordijnen!”, zegt hij. “We hebben een normale keuken met een elektrisch fornuis en koelkast. Alleen was één koelkast niet genoeg voor twee personen, dus we hebben er een bij gekocht”, lacht Cirprian. Hij kent collega’s die via andere bedrijven werken wiens situatie anders is. “Twee gasten die niet alleen keuken en woonkamer delen, maar ook met z’n tweeën op een slaapkamer slapen. Soms kunnen de ramen niet open”, vertelt hij. “Ik heb een goed appartement 5 minuten van het centrum en een goede auto van Veritec. Dat is een goede positie, een goed leven. ”Dit is niet mijn thuis, maar toch kan ik hier rust vinden.”

Lees ook: compleet ingerichte woningen Hubbs 

 

Met hulp van Veritec had ik binnen anderhalve week een woning

 • Dragos Hamza, 29 jaar uit Roemenië
 • Beroep: pijpfitter
 • Woont met vrouw en kind in een appartement met twee slaapkamers in Noordwijk
 • Werkt sinds twee jaar voor Veritec en is van plan langere tijd te blijven met zijn vrouw en dochter.

“Ik werkte in Italië en één van mijn vrienden vroeg mij of ik niet naar Nederland wilde komen”, vertelt Dragos Hamza die net twee weken vader is van een dochtertje. “De vriend deed een goed woordje voor me en ik nam contact met Veritec en stuurde mijn cv. Na een call werd ik aangenomen.” Zijn verwachtingen van de woning waren op basis van eerdere ervaringen niet erg hoog. “Ik verwachtte nou niet bepaald een penthouse want in Italië was het een beetje slecht. We woonden met zes of zeven mensen in een huis en je deelde de slaapkamer met een andere persoon. De badkamer was vies, niet normaal. Ik betaalde daar de huur, de auto en de reiskosten.”

Eenmaal in Nederland bleek het allemaal mee te vallen. “Ik was erg verrast over de arbeidsvoorwaarden en de woning”, herinnert Dragos zich. “Veritec gaf een auto en betaalde voor onderhoud en benzine. Ze betaalden ook het huis waar ik een eigen kamer had en een goede keuken en badkamer.” Dragos woonde net als zijn broer Ciprian eerst in een woning van Veritec, maar woont nu met zijn gezin in een eigen huis.“Ik wilde iets vinden voor mij, mijn vrouw en dochter die op komst was, maar dat was best moeilijk. Ik struinde het internet af en kreeg te horen: ‘We bellen u nog’. Dat gebeurde dan niet. Ik sprak erover met Veritec en zij zeiden dat dit niet normaal was. Ze hadden het vermoeden dat ik vanwege mijn afkomst nul op rekest kreeg”, vertelt Dragos. Veritec besloot hem te helpen. “Na anderhalve week trok in mijn nieuwe huis”, lacht hij.

Ik ging van donkere holen naar dit luxe huis

 • Tinerfe Rodriguez Ortega, 37 jaar, uit Spanje
 • Beroep: Pijpfitter
 • Woont momenteel alleen in een rijtjeshuis met vier verdiepingen en drie slaapkamers in Rijnsburg.
 • Werkt 20 jaar in Nederland waarvan 1,5 jaar bij Veritec

“Ik ben steeds ongeveer een half jaar in Nederland en één maand in Spanje. Mijn gezin woont in Tenerife. Ik heb een vrouw en een zoon van 17 jaar”, schetst Tinerfe Rodriguez Ortega zijn bijzondere situatie. “Er zijn twee opties: Hier werken en mijn gezin onderhouden, of niet werken, geld uitgeven en blut raken. Ik moet hier zijn en zij moeten op mij kunnen bouwen”, vertelt hij.

Vijf jaar geleden werkte Tinerfe voor een ander bedrijf op een werf waar ook mensen van Veritec aan de slag waren. Eén van de mensen van Veritec liet Tinerfe foto’s van zijn huis zien. “Je moet weten dat ik in donkere holen heb gezeten, verschrikkelijke huizen. Dus ik besloot Veritec te bellen, zo ben ik hier terechtgekomen.” De woning vindt hij van groot belang. “Het kan me niet schelen als ik 25 euro minder verdien, maar levensstijl maakt mij wel uit. Ik moet goed slapen om goed te kunnen werken. Dat geldt trouwens niet alleen voor mij, maar voor ieder mens. Een fatsoenlijke woning, dat is hoe het hoort.”

Hij vervolgt: “Ik woonde in huizen met kakkerlakken, waar de muizen van het plafond naar beneden gleden en op plekken waar we met veel mensen zaten. In Duitsland sliepen we met zijn achten op een slaapkamer. Dat heb ik in Nederland niet meegemaakt, maar ik deelde hier wel een slaapkamer met een andere persoon voordat ik bij Veritec werkte.”

In de woning van Hubbs heeft Tinerfe zijn eigen slaapkamer, en momenteel heeft hij het hele rijk alleen, totdat een collega in de rijtjeswoning trekt. “De stilte van een eigen kamer, van de omgeving, daar hou ik van. Ik ben een rustig persoon”, legt hij uit. Toen hij bij Veritec kwam werken, verwachtte hij op basis van de foto’s wel dat de woning beter zou zijn dan wat hij gewend was. “Maar ik verwachtte niet dat het zo luxe zou zijn. De woonkamer met een goede vloer en leren meubels. En de keuken, erg fijn, met magnetron. Ik vind alles prettig in en rond dit huis.”

LEES HIER: hoe vakspecialisten wonen die bouwen aan superjachten in Nederland