Arbeidsmigranten kiezen vaker voor directe dienstverbanden

Arbeidsmigranten kiezen vaker voor directe dienstverbanden

Arbeidsmigranten vormen een onmisbare pijler van de Nederlandse economie. Recente bevindingen uit onderzoek, uitgevoerd door KBA Nijmegen in opdracht van ABU en NBBU, onthullen niet alleen hun essentiƫle rol. Er is ook sprake van een opmerkelijke verschuiving in hun arbeidspatronen en uitdagingen, met name op het gebied van huisvesting.

In 2022 waren er 984.169 arbeidsmigranten actief in Nederland. Wat opvalt, is de verschuiving van werken via uitzendorganisaties naar directe indiensttreding bij inleners. Dit wijst op een veranderend landschap waarin arbeidsmigranten steeds vaker rechtstreeks bij bedrijven in dienst treden.

Sectorale veranderingen

Hoewel de logistieke sector traditioneel de grootste werkgever is, zien ze een interessante verschuiving. Het aandeel arbeidsmigranten in de logistiek is gedaald van 44% naar 37%, terwijl de voedingsindustrie groeit, van 13% naar 18%. Deze evolutie reflecteert de dynamiek van de arbeidsmarkt en de verschuivende behoeften van bedrijven.

Investering in ontwikkeling

Een positieve noot is de groeiende aandacht voor de ontwikkeling van arbeidsmigranten. Bijna alle ABU- en NBBU-leden bieden nu opleidingen en trainingen aan, waarbij taalopleidingen de boventoon voeren. Dit benadrukt niet alleen het belang van persoonlijke groei maar ook de wens van bedrijven om hun internationale werknemers te ondersteunen.

Huisvesting, een groeiend probleem

Terwijl arbeidsmigranten onmisbaar zijn, groeit het tekort aan huisvesting. Maar liefst 65% van de uitzendorganisaties meldt een gebrek aan beschikbare huisvesting, een aanzienlijke stijging van 30% ten opzichte van voorgaande jaren. Dit tekort is niet alleen een obstakel voor arbeidsmigranten, maar ook voor bedrijven die hun buitenlandse werknemers kwalitatieve huisvesting willen bieden.

Op zoek naar huisvesting voor uw personeel?

Terwijl de rol van arbeidsmigranten blijft groeien, is het cruciaal om de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd aan te pakken. Hubbs staat voor u klaar om te ondersteunen van huisvestingĀ uitdagingen, waardoor u zich kan concentreren op het aantrekken en behouden van getalenteerd internationaal personeel. Bij ons vindt u een uitgebreid scala aan verschillende woningtypen, met garantie van hoogwaardige huisvesting voor buitenlandse medewerkers. Al onze woningen zijn compleet ingericht en voldoen 100% aan de richtlijnen van Stichting Normering Flexwonen (SNF).

Bent u op zoek naar huisvesting voor uw personeel en benieuwd naar de mogelijkheden? Wij komen graag met u in contact. Op welke locatie zoekt u huisvesting? Wij gaan graag voor u op zoek. Doe direct en vrijblijvend een aanvraag via onze website.

Bekijk hier de factsheet met alle onderzoeksresultaten.