Zijn internationale medewerkers de oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt?

Verschillende sectoren kampen met een flink tekort aan personeel. Daardoor is de discussie over de inzet van meer arbeidsmigranten in ons land actueler dan ooit.

Zo wil de Europese Commissie vanaf eind dit jaar de poorten van de Europese Unie onder voorwaarden openen voor arbeidsmigranten uit onder meer Noord-Afrika.

Is de inzet van buitenlandse krachten dé oplossing om het personeelstekort aan te pakken?

Hoe hoog is de nood?

Heel hoog: de tekorten nemen toe en deskundigen waarschuwen dat de samenleving op slot gaat. De problemen op Schiphol, de NS die minder treinen laat rijden, de chaos rond de Ketheltunnel en evenementen die geschrapt moeten worden vanwege een tekort aan beveiligers zijn nog maar het topje van de ijsberg.

De verwachting is dat de krapte op de arbeidsmarkt voorlopig nog wel even aanhoudt.

Lees hier ook: Bemiddeling en inhuur internationale medewerkers. 

Wat zijn de voornaamste redenen om meer arbeidsmigranten in te zetten?

Uitzendkoepel NBBU zegt dat arbeidsmigranten van groot belang zijn voor de Nederlandse economie, aangezien verschillende sectoren kampen met een groot tekort aan personeel. “Wij zijn daarom zeker voor de komst van arbeidsmigranten, mits goed geregeld en vraag en aanbod binnen de landsgrenzen niet samen te brengen zijn”, zegt directeur Marco Bastian.

“Daarnaast is het belangrijk om nog beter te kijken naar wat al voorhanden is. Dit blijft de efficiëntste manier om mensen duurzaam in te zetten, waarbij zowel werkgever als werknemer profiteert.”

Lees hier: het volledige artikel op Nu.nl.