De oprichters van Hubbs startten tien jaar geleden met het verhuren van woningen aan buitenlandse vakkrachten die al dan niet tijdelijk in Nederland werken. Als geen ander weten ze waar deze groep behoefte aan heeft: kwalitatief goede huisvesting. Medeoprichter Ruud Schumacher vertelt waarom dat ook essentieel is voor onze economie.
Hij maakt meteen korte metten met het beeld dat arbeidsmigranten, die de ondernemer overigens steevast vakmensen noemt, per definitie met te veel mensen in krakkemikkige huizen wonen – en dat ze daar genoegen mee nemen.
Je zou dat wel kunnen denken als je de nieuwsberichten over misstanden leest in bepaalde sectoren, die vaak te maken hebben met hoe arbeidsmigranten zijn gehuisvest.
Maar de groep arbeidsmigranten is zeer divers, weet Schumacher. “Wij huisvesten bijvoorbeeld geen mensen die werkzaam zijn in de tuinbouw of logistiek, maar juist in de scheepsbouw, bouw, techniek en datacenters.”
“We zijn daar tien jaar geleden mee begonnen. Bedrijven zaten verlegen om woonruimte voor hun personeel dat hier voor een halfjaar of jaar naartoe kwam. Zelf huren bracht veel rompslomp mee, hotels waren duur en een hostel was niet comfortabel. Zo zijn we de business ingerold. Er was behoefte aan kwalitatief goede woningen en we zijn bedrijven gaan helpen hun personeel daarin te huisvesten”, vertelt Schumacher. “Een houtbewerker uit Oostenrijk wil hier gewoon een mooie woning, dat heeft hij thuis ook.”
“Een houtbewerker uit Oostenrijk wil hier gewoon een mooie woning, dat heeft hij thuis ook.”
Maar ook vakmensen uit andere landen hebben een bepaalde standaard. “Degenen die hier voor het eerst gaan werken, zijn in het begin soms timide. Maar op een gegeven moment realiseren ze zich: ik ben gewoon een vakman. Ze praten met elkaar en vergelijken hun woningen en worden mondiger. Het kan niet zo zijn dat ze op hun werk aan een luxe superjacht bouwen en ‘thuis’ in een schuur slapen. Dat geldt trouwens voor elke arbeidsmigrant.”
LEES HIER: Hoe vakspecialisten wonen die bouwen aan superjachten in Nederland
Momenteel heerst er een woningtekort in Nederland en volgens Schumacher is het essentieel dat ook buitenlandse vakkrachten aan een goede woning worden geholpen.
“Bedrijven zijn naarstig op zoek naar woonruimte voor vakkrachten die hier broodnodig zijn om de economie draaiende te houden. Als professionele partij zorgen wij dat de huisvesting van deze vakmensen op een goede manier gebeurt voor alle betrokken partijen.”
Daarmee doelt Schumacher niet alleen op een tevreden vakkracht en diens werkgever, maar ook de woningeigenaar voor wie verhuur een uitkomst kan zijn. “Sommige mensen gaan bijvoorbeeld samenwonen en besluiten hun woning nog een tijd aan te houden.”
De overheid is ondertussen op zoek naar oplossingen voor het woningtekort dat leidt tot een oververhitte markt. Regels moeten de woningmarkt toegankelijker maken en die kunnen gevolgen hebben voor huiseigenaren die verhuren. Zo betaalt iedere huizenkoper die niet zelf in de woning gaat wonen, sinds 1 januari 2021 8 procent overdrachtsbelasting. Voorheen was dat 2 procent.
Vooralsnog geldt er geen maximale huurverhoging in de vrije sector, maar de overheid wil deze wel dit jaar nog invoeren voor een periode van drie jaar. Ook is er het plan om gemeenten de mogelijkheid te geven een opkoopverbod in te voeren in buurten waar betaalbare woningen schaars zijn.
Regelgeving lost het probleem van het woningtekort en hoge prijzen echter niet op, denkt Schumacher. “Ik denk eerder dat de huurprijzen hierdoor gaan stijgen. Vastgoedbeleggers gaan misschien tijdelijk op zoek naar alternatieven, maar woningen blijven een interessante investering – waardevast en stabiel. Zeker nu geld op de bank weinig oplevert en er sinds kort zelfs een negatieve rente geldt.”
Hij verwacht dat beleggers de hogere overdrachtsbelasting over een paar maanden als het nieuwe normaal zien. Mogelijk wordt deze doorberekend in de huurprijs, waarmee de regelgeving een averechts effect zou hebben. “Er is veel vraag naar huurwoningen in de vrije sector en op deze manier werk je als overheid tegen. Beleggers hebben een belangrijk aandeel in de vrije sector.”
Er moet bijgebouwd worden, die conclusie trekt elke partij op de woningmarkt. “De overheid zou zich hierbij meer moeten focussen op gemeenten in plaats van op vastgoedbeleggers”, vindt Schumacher. “Hoeveel vergunningen geven gemeenten af en hoe kunnen ze de bouw van woningen stimuleren? Wij horen vaak genoeg dat de gemeente niet meewerkt of dat het allemaal veel te lang duurt.”
Ondertussen ziet hij de vraag naar kwalitatieve huisvesting vanuit bedrijven en hun buitenlandse vakkrachten niet afnemen.“Wij huisvesten bijvoorbeeld Oostenrijkse houtbewerkers en lassers uit Slovenië. Zij doen werk dat niet op afstand kan worden gedaan en moeten in Nederland aanwezig zijn om op de scheepswerf of bouwplaats te werken.”
Als de leefomstandigheden hier niet optimaal zijn, blijven vakmensen volgens Schumacher weg en kiezen ze voor bijvoorbeeld Zweden of Duitsland. En dat terwijl we ze hard nodig hebben.
“Wij huisvesten bijvoorbeeld Oostenrijkse houtbewerkers en lassers uit Slovenië. Zij doen werk dat niet op afstand kan worden gedaan en moeten in Nederland aanwezig zijn om op de scheepswerf of bouwplaats te werken.”
“Er zijn nu al tekorten in de techniek. Ook dankzij buitenlandse vakmensen kunnen we veilig over een snelweg of brug rijden. En ze bouwen mee aan de woningen die we zo hard nodig hebben. Schumacher voorziet dan ook een nieuw probleem als deze vakkrachten niet meer naar Nederland komen. “Dan kunnen we gaan bouwen, maar hebben we geen mensen.”
Bent u op zoek naar huisvesting voor uw personeel en benieuwd naar de mogelijkheden? Wij komen graag met u in contact. Op welke locatie zoekt u huisvesting? Wij gaan graag voor u op zoek. Doe direct en vrijblijvend een aanvraag via onze website.
LEES OOK: 5 (mogelijke) veranderingen die verhuurders kunnen verwachten in 2021