Home Huurprijzen blijven stijgen, ook buiten de Randstad

Huurprijzen blijven stijgen, ook buiten de Randstad

Door heel Nederland stijgen de huurprijzen in de vrije sector momenteel tot grote hoogtes. Er is een gemiddelde stijging te zien van maar liefst 6% ten opzichte van vorig jaar. Niet alleen binnen de grote steden stijgen de huurprijzen hard, in de middelgrote steden bereiken de huurprijzen recordhoogtes. Dit blijkt uit cijfers van Pararius, een nationaal platform voor huuraanbod.

Huren in de Randstad is nog steeds duurder dan daarbuiten. Maar de prijzen stijgen buiten de Randstad wel veel sneller. Deze tendens is niet van de ene op de andere dag ontstaan, de stijging zet al enkele kwartalen door. Het is daarom de verwachting dat deze beweging zich het komende jaar verder voortzet. Laten we ter vergelijking Amsterdam en Zoetermeer naast elkaar zetten. In onze hoofdstad stegen de gemiddelde huurprijzen met 2,2% naar EUR 22,48 per vierkante meter. In Zoetermeer is de gemiddelde huurprijs EUR 11,50 per vierkante meter, nadat de huur met 20,8% is gestegen. Mede door de centrale ligging van deze middelgrote stad is de aantrekkingskracht groot en blijft de huur nog altijd beter betaalbaar dan in steden als Rotterdam, Den Haag of Amsterdam. Maar Zoetermeer is geen uitzondering. In Apeldoorn (20,2%), Almere (18,8%), Amersfoort (15,4%) en Tilburg (13,6%) is een zelfde beeld te zien.

Plafond nog niet bereikt
Of de middelgrote steden hetzelfde prijsniveau behalen als de Randstad is nog te bezien. Waarschijnlijk blijft de vraag naar huurwoningen in de grote steden hoger dan daarbuiten, wat vanzelfsprekend effect heeft op het prijsniveau. Bereiken we hiermee dan wel een plafond? Er is een grens aan wat huurders kunnen betalen. Komen de prijzen bij die grens in de beurt, dan zwakt de vraag vanzelfsprekend weer af. In middelgrote steden is dat plafond overigens nog niet bereikt en dus meer groei mogelijk. Huurprijzen mogen eens per jaar verhoogd worden, dit gebeurt meestal in juli. De gemiddelde huurprijs van sociale huurwoningen is overigens aanzienlijk minder hard gestegen, maar wordt dan ook gereguleerd door de overheid.

Overspannen huur- en koopmarkt
Duidelijk is dat de woningmarkt nog steeds onder grote druk staat. Er wordt te weinig gebouwd en de vraag naar zowel koop- als huurwoningen is nog steeds vele malen groter dan het aanbod. Vooral in het middensegment is het aanbod aan huurwoningen beperkt, wat zorgt voor problemen. Dit betreft de grote groep mensen met een middeninkomen die niet in aanmerking komen voor sociale huur omdat ze daar net teveel voor verdienen, maar waarvoor het ook lastig is om een woning  te kopen. Derhalve is deze groep zelfs politiek gezien tot prioriteit in het woonbeleid verheven. Tot op heden helaas nog zonder concreet resultaat.

Hubbs helpt u graag
Bent u op zoek naar particuliere woonruimte voor uw personeel? Dan helpen wij u graag. Juist ook in deze moeilijke markt! Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Bekijk alle updates